Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Μετά τη λήξη της συνόδου
Οργανώσεις επικρίνουν ΕΕ για την αναβολή αποφάσεων κατά της κλιματικής αλλαγής

Reuters
Για τον Οκτώβριο αναβάλλεται η απόφαση για τη χρηματοδότηση μέτρων σε αναπτυσσόμενες χώρες
Βρυξέλλες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Στη διήμερη σύνοδο της ΕΕ που λήγει την Παρασκευή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχασαν την ευκαιρία να αναλάβουν πολιτική πρωτοβουλία κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς επέλεξαν να αναβάλουν οποιεσδήποτε αποφάσεις για το φθινόπωρο, προειδοποιεί η WWF και η Greenpeace.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να ορίσουν την 30η Οκτωβρίου ως προθεσμία για μια απόφαση της Ένωσης για το πώς θα μοιραστούν τα μέλη της τον λογαριασμό για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε φτωχά κράτη.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε την Παρασκευή πως αν η ΕΕ δεν αναλάβει πιο τολμηρή δράση δεν θα επιτύχει το στόχο που έχει θέσει για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά ένα πέμπτο ως το 2020.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι, με τη δράση που έχει αναλάβει, η ΕΕ δεν θα καταφέρει να πετύχει ως το 2020 το στόχο της όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας» αναφέρει έγγραφο της Επιτροπής. Αποδίδει το πρόβλημα στην αδυναμία της κοινής γνώμης να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, καθώς και σε πολιτικούς που υποβαθμίζουν το ζήτημα για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για οικοδόμους, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους.

«Αυτοί που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις δεν θέλουν να θίξουν ευαίσθητα θέματα που σχετίζονται με συμπεριφορές» επισημαίνει το έγγραφο.

Την απορία του για την αναβολή λήψης αποφάσεων εξέφρασε ο Τζέισον Άντερσον, υπεύθυνος της WWF για την ευρωπαϊκή κλιματική και ενεργειακή πολιτική: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δίκιο όταν δήλωναν πως έχει έρθει ο καιρός για να επιταχύνει η διεθνής κοινότητα το ρυθμό των διαπραγματεύσεων και να αναλάβει τις δεσμεύσεις που χρειάζονται για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Αναπόφευκτα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα, γιατί δεν πήραν μια απόφαση που να στηρίζει αυτούς τους στόχους;»

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής συμφώνησαν ότι οι αναπτυγμένες χώρες και μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία, θα πρέπει να μοιραστούν το λογαριασμό για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας θέρμανσης, ο οποίος υπολογίζεται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας και του μεριδίου της στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Όμως ανέβαλαν ως το φθινόπωρο τη συζήτηση για το πώς τα 27 μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μοιραστούν το μερίδιο της Ευρώπης στο λογαριασμό.

Με αυτή την παρελκυστική τακτική, προειδοποιεί η WWF, υπάρχει κίνδυνος να φτάσει η ΕΕ χωρίς κοινή πολιτική στη σημαντική διεθνή διάσκεψη που θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη .

«Το γεγονός ότι η ΕΕ δεν αναλαμβάνει δράση τώρα αφήνει ορθάνοικτο το δρόμο για να βάλουν νερό στη συμφωνία λιγότερο φιλόδοξες χώρες, όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ» δήλωσε ο Γιόρις ντεν Μπλάνκεν, διευθυντής της Greenpeace για την κλιματική και την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό